RECREATIE

KENNISMAKING MET HET NEDERLAND VAN DUIZENDEN JAREN GELEDEN

Velen gingen u al voor. Vanaf Gasterij De Oostvaarders starten een aantal wandelingen en fietstochten om de verrassende natuur van de Oostvaardersplassen te ervaren. Neem de tijd om intens te genieten van dit bijzondere natuurgebied.

De Oostvaardersplassen is een uitgestrekt natuurgebied met plassen en woeste landschappen. De natuur mag er onbelemmerd haar gang gaan. Kenmerkend voor het gebied zijn de grote grazers: edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Deze grazers leven hier op een natuurlijke manier in wilde kuddes. U vindt er veel bijzondere dieren, planten en vogels, met als absoluut hoogtepunt de zeearend.


EXCURSIES ROND DE OOSTVAARDERSPLASSEN

Mocht u de Oostvaardersplassen willen verkennen? Dat kan! In samenwerking met Staatsbosbeheer worden er speciale excursies georganiseerd. Zowel voor particulieren als ook voor de zakelijke markt een aanrader!
Elk weekend zijn er tijdens openingstijden hulpboswachters aanwezig. Zij laten een film zien over de Oostvaardersplassen, vertellen over het gebied en beantwoorden vragen.

Vanaf april tot en met oktober is de Vogelwacht eens per maand op de zondagmiddag aanwezig in de Panoramaruimte. Zij kijken samen met u naar de vogels en geven uitleg. Kijk in de agenda voor de data.

Ook kunt u gratis De Nieuwe Wildernis iTour downloaden via de website www.stadennatuur.nl. Hiermee kunt u eenvoudig zelf een kijkje nemen in de Oostvaarders en Lepelaarsplassen.


WANDELEN

Vanuit Gasterij De Oostvaarders is een wandelpad aangelegd naar de Jan van den Boschheuvel toe. U wandelt door de rietkraag en ziet de herten, heckrunderen of konikpaarden van dichtbij grazen. De uitkijkheuvel is befaamd onder vogelliefhebbers. De route is 750 meter en onderweg komt u houten palen tegen met weetjes over de grauwe gans, de grote grazers en de vogels van Flevoland.

Daarnaast zijn er twee korte wandelingen uitgezet met paaltjes: het Keverpad (groen 2 kilometer) en het Uilenpad (wit 2,3 kilometer). Via het Uilenpad heeft u aansluiting op het Hertenpad (geel 2,2 kilometer) en het Egelpad (rood 2,4 kilometer). U kunt de route dus verlengen tot bijna 7,5 kilometer.

Voor meer wandelinformatie (onder meer speciaal voor kinderen) kunt u ook terecht op de websites: www.stadennatuur.nl, www.staatsbosbeheer.nl en www.ivn.nl.


FIETSEN

Rondom de Oostvaardersplassen kunt u goed fietsen, ook aan de Almeerse kant. Staatsbosbeheer heeft een rondje Oostvaardersplassen uitgezet. Aan de kant van Almere en oostelijk van de Oostvaardersplassen fietst u beschut door bosgebieden. Aan de westelijke kant ligt het open gebied van het Markermeer. Deze fietsroute Oostvaardersplassen is ongeveer 35 kilometer lang. De Beverroute is een GPS - route van 40 kilometer tussen Gasterij De Oostvaarders en het stadslandgoed De Kemphaan. Ook is er de grote natuurgebiedenroute van de ANWB langs de natuurgebieden van Almere met een lengte van ongeveer 47 kilometer. Deze route gaat door de boswachterij Almeerderhout, langs de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Wilgenbos.