Jouw stappenplan voor professionele luchtverversing in de horeca

Professionele keukens vragen om professionele luchtverversing. Waar gekookt, gebakken, gebraden en gefrituurd wordt, ontstaan damp en rook. De gezondheid van de chef en diens keukenpersoneel, maar ook die van de bediening, is gebaat bij goede luchtverversing. De gasten zullen het waarderen, wanneer zij verse lucht kunnen inademen tijdens hun diner of verblijf. Run je een restaurant, hotel of bedrijfskantine, lees dan deze tips van Spirototaal voor professionele luchtverversing in de horeca.

Wettelijke richtlijnen

Artikel 5 van het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet luidt: “Een horecalokaliteit is voorzien van een rechtstreeks met de buitenlucht in verbinding staande goed werkende mechanische ventilatie-inrichting met een luchtverversingscapaciteit van 3,8•10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte”

Dat is nogal een technische mond vol. Als expert op het gebied van ventilatie en horeca-afzuiging helpen wij van Spirototaal je graag om aan deze wettelijke richtlijnen te voldoen. Zelfs zonder wetgeving zou je waarschijnlijk het belang wel inzien voor goede luchtkwaliteit in je horecazaak. Naast voornoemde gezondheidseffecten op het personeel, wil je jouw gasten een prettige ervaring bieden. Frisse, schone lucht met voldoende zuurstof is voor iedereen een basisbehoefte. Pas wanneer dit onvoldoende geregeld is, zal het uw gasten opvallen. Met een afzuigkap zoals thuis, of een eenvoudig afvoerkanaal met buisventilator zoals in je badkamer, zul je lucht tekort komen. Volg de volgende stappen en creëer een optimaal binnenklimaat voor jouw horecagasten.

Open keuken

We maken nog even een uitstapje naar een situatie die extra aandacht verdient, namelijk die van gelegenheden met een open keuken. De vereiste ventilatie-luchthoeveelheid geldt in zo’n geval voor de gehele ruimte. Naast de keuken, neem je dan ook de afmetingen van het restaurantgedeelte en andere secties in dezelfde ruimte. Dat gezegd hebbende, volgt hier je stappenplan voor professionele luchtverversing in de horeca.

Stappenplan professionele luchtverversing horeca

De doelstellingen voor luchtverversing bereik je met een professioneel horeca-afzuigsysteem. Deze bestaat uit een luchtafvoerkanaal, afzuigmotor of afzuigbox en filters. Belangrijk is, om te onderzoeken welke ventilatieproducten je precies nodig hebt.

1: Achterhaal de inhoud in m3 van de te ventileren ruimte.

2: Onderzoek de ventilatievoud van de ruimte. Dat is het aantal keren per uur dat de lucht in de ruimte volledig ververst moet zijn. Deze verschilt per soort ruimte. Voor een warme keuken is deze bijvoorbeeld hoger dan voor een koude keuken. 

3: Je hebt nu de benodigde gegevens verzameld, om je door een expert te laten adviseren over de benodigde ventilatieproducten.

Naast alles op het gebied van ventilatieproducten, kan Spirototaal je adviseren over de installatie van je horeca-afzuigsysteem. Neem contact op via telefoonnummer 024-20 22 197 of e-mail info@spirototaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *